Hur får man bort pormaskar

pormaskar

Pormaskar, hur får man bort dem? En fråga många nog har ställt sig själva.

När de små svarta prickarna börjar synas på näsan så har pormaskarna troligtvis tagit över.

För att få bort pormaskar kan vara en mardröm för de flesta, när dem väl har satt sig kan det vara en smärta för att få bort dem.

Ni kanske har sett på Youtube hur man klämmer bort pormaskarna från näsan och kanske prövat det själv hemma, men snabbt märkte att det inte alls hade samma effekt eller att de kom tillbaks.

Att ha pormaskar är inte precis en hälsorisk, men de är mycket frustrerande när de kommer upp på den mest synliga delen av vår kropp – ansiktet.

Så hur får man bort pormaskar?

För att kunna få bort pormaskar borde man veta varför man får pormaskar och vad de egentligen är för något man har att bråka med.

Om du bara vill se hur man får bort dem så klicka här!

Vad är pormaskar?

Pormaskar är små svarta prickar som uppstår på huden på grund av att hårsäckar har täppts till. Normalt sett så växer håret från hårsäckarna i porerna, och de talg producerande talgkörtlarna ligger under dem.

När dessa porer blir tilltäppta reagerar de döda hudcellerna i de öppna porerna med syre i luften, viket bildar en pormask.

Du kanske sitter och undrar varför pormaskar har ett mörkt utseende. Det beror helt enkelt på grund av talgen.

Talg innehåller ett mörkt pigment, vilket är melanin, och när det utsätt för luft blir den oxiderad och svart.

Talgen i huden har en väldigt viktig roll för vår hud, den mjuknar och återfuktar upp huden. Om du kanske prövat och klämma en pormask så kommer detta talg ut vilket kan likna en mask – därav namnet pormask.

Det finns två typer av pormaskar, en vit pormask och en svart pormask. Båda pormaskar är täppta porer, men öppningen av poren är annorlunda i vardera.

Svart Pormask: I en svart pormask, är den del av poren vid ytan av huden sträckt och öppen. Den svarta färgen är döda hudceller, bakterier och oljor som har fastnat i porerna. Eftersom den övre delen av huden är öppen är den vetenskapliga termen för en svart pormask en öppen komedon.

Vit Pormask: En vit pormask är också en täppt por, man kan säga att det är motsatsen till en svart pormask då toppen av poren inte är sträckt öppen och exponerar ej den tilltäppta delen. Så poren är igensatt men ytan är stängd så det vetenskapliga namnet för en vit pormask är en stängd komedon.

Man kan hitta pormaskar på ansiktet, ryggen, nacken, bröstet, armar och axlar för det är mer hårsäckar på dessa områden.

Varför får man pormaskar

Det finns många skäl till varför man kan ha fått pormaskar, vi har samlat in några vanliga orsaker till varför man får pormaskar.

 1. Koffein och alkohol: Vi alla startar nog dagen med en kopp med kaffe för att hålla oss vakna under dagen. Eller vi kanske tar ett glas med vin efter maten på en fredag. Vad ni kanske inte vet är att koffein kick-startar dina oljekörtlar och alkohol påverkar kraftigt ens sömnmönster – vilket påverkar ens hud. Alkoholen har dessutom en till effekt på ens hud, den minskar ens storlek på porerna. När ens porer blir mindre gör det så att de blir mer mottagliga för täppning.
 2. Rökning: Du som röker kanske vill ha ett till skäl med att sluta, här är ett skäl till dig. Rökning täpper till porerna och motverkar behandling av pormaskar. Cigarettröken är full av tjära, aska och mängd med kemikalier som kan skada ytan av huden.
 3. Hormoner: En stor orsak till pormaskar är hormonproduktion – förändringar i kroppens hormoner som orsakar akne och andra hudproblem. Högre mängd av vissa hormoner uppmuntrar huden till att bli oljigare, täppa till porer och gör så att aknen härskar – liksom pormaskar.
 4. Makeup: Specifikt att sova med makeup. Att sova med makeup på är inte en bra idé för det kan leda till täppta porer. Täppta porer = pormaskar. Så tvätta av ansiktet innan du går och lägger dig.
 5. Hudvårdsprodukter: Man kan tänka att hudvårdsprodukter borde hjälpa till huden och visst dem kan vara en hjälte, men även en bov för huden. Vissa hudvårdsprodukter, särskilt oljebaserade eller hudkrämer kan orsaka pormaskar. De kan innehålla komedogena ämnen, därför är det viktigt att läsa etiketter och köpa de som har ”icke-komedogena”. Dessa produkter hjälper till att lösa överdriven hud olja och ta bort döda hudceller som förhindrar pormaskar.
 6. Maten du äter: Du är vad du äter. Självklart om man äter friterad mat så kan man uppleva problem i magen och kanske till och med få några utslag på huden.

Men oavsett orsaken till varför du har pormaskar, så borde du veta att det finns en gemensam tråd bakom dem, och det är täppta porer.

Borde man klämma pormaskar

Att klämma pormaskar är som att klämma finnar, något man inte bör göra då det kan förvärra situationen.

Om du klämmer pormaskarna på näsan så visst, du kanske får bort dem och näsan ser bättre ut än någonsin. Men nästa vecka är dem tillbaks och kanske värre än nånsin.

Bakterier är inbäddade i pormaskar, och när du klämmer dessa pormaskar kommer denna bakteria att utlösas som kan påverka resten av porerna. Detta kan orsaka ytterligare pormaskar i framtiden.

Att klämma och applicera tryck på huden kan verkligen irritera den. Detta kan orsaka inflammation i området där du försökte ta bort pormasken, också kan det bli ärrbildning.

En pormask är tillfällig men ärr inte likaså, så undvik att klämma på huden till varje pris!

Pormaskar behandling

Så nu till köttet av denna artikel, hur man får bort pormaskar.

Om du har mycket känslig hud och föredrar att inte använda kemiska produkter, oroa dig inte vi har dig täckt. Här är några mycket bra huskurer för att ta bort pormaskar på näsan.


1. Ägg vit mask

pormaskar ägg mask

Man använder den vita portionen av ett ägg för att skapa en ansiktsmask som tightar till dina porer. Detta kommer inte bara att ta bort dina pormaskar, men också förhindra framtida utbrott. Den vita portionen är bra för din hud då den är rik på näringsämnen.

Det här behöver du:

 • Ett ägg
 • En ren handduk
 • En skål
 • Toalettpapper

Såhär gör du:

 1. Separera äggulan från äggvitan.
 2. Skölj ansiktet.
 3. Torka ansiktet torrt.
 4. Applicera äggvitan på ansiktet. Det ska vara ett tunt lager.
 5. Ta toalettpappret och lägg det på den vita delen och tryck försiktigt på ditt ansikte.
 6. Håll i det en stund så lagret kan torka.
 7. Nu applicera ett nytt lager över pappret, pappret ska inte glida bort.
 8. Låt detta lager också torka.
 9. Ditt ansikte kommer kännas tight när masken torkar. Låt masken sitta i 10-15 min.
 10. Skala av masken. Ta bort eventuella rester.
 11. Torka ansiktet torrt med en handduk sen applicera en fuktkräm.

2. Kanel mask

kanel mask pormask

Kanel utsökt i gröten på vintern men kanel har även utmärkta krafter för huden. Kanel förbättrar blodcirkulationen och håller huden glödande och frisk. Denna mask tightar även till porerna och försenar åldrandet i huden.

Det här behöver du:

 • 1-2 matskedar kanelpulver.
 • 1-2 matskedar citronsaft.
 • 1 matsked honung.

Såhär gör du:

 1. Gör en tjock pasta genom att blanda honungen med kanelpulvret.
 2. Applicera det på pormaskarna och andra delar av ansiktet.
 3. Låt masken sitta i 20 min sedan skölj av det.

Var försiktig med kryddor när du använder det på ansiktet dock, gör gärna ett lapptest för att förhindra oönskade reaktioner.

3. Grönt Te

pormaskar grönt te

Utsökt och nyttig dryck som är rikt på antioxidanter som rensar upp huden och gör den frisk och glödande. Det absorberar orenheter och rensar pormaskar snabbt.

Det här behöver du:

 • 1 matsked av torra gröna teblad
 • Vatten

Såhär gör du:

 1. Blanda tebladen med vatten tills det blir en tjock pasta.
 2. Applicera blandningen på ansiktet och låt det sitta i 15-20 min.
 3. Skölj med ljummet vatten, torka ansiktet torrt och återfukta med en fuktkräm.

4. Tandkräm

Pormaskar tandkräm

Ja du läste rätt, tandkräm. Specifikt mint tandkräm kan vara väldigt bra för att ta bort pormaskar. Minten i tandkrämen kommer öppna upp dina täppta porer och också ta kål på någon bakteria. Men du kanske undrar hur ska man stänga porerna? Jo med en isbit.

Det här behöver du:

 • Mint tandkräm
 • Vatten
 • En isbit

Såhär gör du:

 1. Applicera lite tandkräm på din näsa och låt det torka för 5 min.
 2. När det torkat applicera lite vatten och massera in det i cirkulära rörelser i några minuter.
 3. Skölj med vatten och gnugga isbiten över näsan.

5. Havregryn och Yoghurt

pormaskar yoghurt havergryn

Havregryn en bra start på morgonen men även en bra start för renare hud. En naturlig exofliant som e spräckfylld med näringsämnen som är prima för huden. Egenskaper som att absorbera kroppens överflöd av oljor vilket tar bort pormaskar och gör din hud fräschare.

Det här behöver du:

 • 2 matskedar av havregryn
 • 2 matskedar av yoghurt
 • 1 matsked citronsaft

Såhär gör du:

 1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål tills du fått en fin smet. Blanda väl.
 2. Applicera blandningen varsamt med cirkelrörelser och låt det sitta i 10-20 min.
 3. Skölj av med kallt vatten.

6. Natriumbikarbonat

pormaskar bikarbonat

Bikarbonat är inte bara antifungalt och antibakteriellt men även en naturlig exofliant. Att använda bikarbonat är ett enkelt och effektivt sätt att få bort pormaskar.

Det här behöver du:

 • 1 matsked natriumbikarbonat(bikarbonat)
 • vatten
 1. Blanda bikarbonat och vatten tills det blir en fin smet.
 2. Applicera denna smet på pormaskarna.
 3. Låt det sitta i för ungefär 15-20 min och sedan skölj av med ljummet vatten.
 4. Torka ansiktet torrt och applicera fuktkräm.

Du kan välja en eller fler av dessa behandlingar då de har olika effekt på huden. Dessa behandlingar bör användas 1-3 gånger i veckan, det beror på helt hur snabbt du vill bli av med dem.

Slutsats

Summan av kardemumman är detta :

Att ha pormaskar kan vara ett elände för ditt utseende.

Lyckligtvis finns det sätt att bekämpa problemet och vi föreslår att du följer någon av dessa huskurer för att få bort dem.

Vi hoppas att någon av våra behandlingar kan hjälpt dig att få bort dem eländinga pormaskarna.

Tänk också på att din hygien spelar en stor roll på din huds hälsa, din hud är platsen som är mest utsatt för bakterier och damm.

Tvätta gärna ansiktet två gånger om dagen. Försök undvika hårda rengöringsmedel.

Var varsam mot din hud, annars kan den överreagera och släppa ut mer olja, vilket leder till mer pormaskar.

Om du själv har något tips eller vet något sätt att få bort pormaskar på, så låt oss veta i kommentarsektionen nedan!

Ett svar på ”Hur får man bort pormaskar”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.